OBD2 Hata Kodları
Aracınızın arızasını gösteren OBD2 hata kodlarıdır.OBD2 Kodu Nedir Ve OBD-II Kod Yapısı Nasıl Çalışır ?
OBD2 kodu aracınızın arızasını gösteren teşhis kodudur. SAE J2012 ve ISO 15031-6 standartında hazırlanan ve toplamda 22.000 adedi bulan obd2 kodları her aracın bilgisayar sisteminde kayıtlıdır ve uygun bir obd2 tarayıcı araca bağlanır ve aracta bulunan bir veya birden fazla sorunun hata kodu cihazda belirir.
Her kodun bir yapısı ve anlamı vardır. 5 karakterden oluşan bu kod yapısı sırasıyla P , U , B ve C harfleri ile başlar devamında çoğunlukla rakam ile devam etmekte olup bazı sorunlarda A , B , C , D , E ve F gibi harflerde içermektedir. OBD-II kodunun başlangıcında bulunan harfler araca ait sorunun başlığını vermektedir. Sadece bu harf bakarak aracın motorunda,vites sisteminde,hava yastıklarında,klimasında veya elektrik ile çalışan diğer parçalarında arıza olup olmadığı anlaşılabilir.
OBD2 kodların başlangıç harflerinin anlamları şöyledir :
- P(POWERTRAIN) harfi ile başlaması hata kodunun aracın çalışmasında rol oynayan kritik parçalarında kaynaklı bir arızanın olduğunu göstermektedir. Örnek: buji geç ateşleme veya yağ seviyesinde azalma vb...
- U(USER NETWORK) harfi ile başlaması araç içinde bulunan bilgisayar modüllerinin birbirleriyle olan iletişim arızalarını göstermektedir. Klimanın arızası veya ses/görüntü sistemindeki bir sorun gibi.
- B(BODY) harfi ile başlaması aracın güvenlik sistemindeki arızaları göstermektedir. Örneğin yol bilgisayarı, konfor ekipmanları veya güvenlik uygulamalarındaki arızalar gibi.
- C(CHASSIS) harfi ile başlaması aracın motor harici çalışan dış aksanlarındaki sorunları göstermektedir. Bunlar fren,süspansiyon veya direksyon kaynaklı hatalar gibi.